Hvordan skal verdens dyreste beskæftigelsesindsats formes i fremtiden? Hvad har vi lært af corona-krisen? Og er et paradigmeskifte på vej?
Social- og beskæftigelsesindsatsen har været en stor del af den politiske debat i mange årtier. I de senere år har debatten dog bredt sig, og samtalen om kontanthjælp og jobcentre har nu også indtaget den folkelige debatscene. Meget tyder på, at et paradigmeskifte med øget tillid og frivillighed i fokus muligvis står for døren som en del af den danske beskæftigelsesindsats.
Men hvordan har kontanthjælpen udviklet sig historisk set? Hvilke udfordringer står borgere, medarbejdere og jobcentre overfor? Og hvor er vi på vej hen, hvis man spørger en række fagfolk og praktikere? Det var temaerne under en konference på Christiansborg i december 2019 under navnet “Fremtidens Kontanthjælp”.
Den blev inspirationen til at spørge en række af oplægsholderne fra konferencen og andre fagfolk og praktikere, om de ville medvirke i en antologi under samme navn. Resultatet er en antologi med 11 bidrag, som går til kontanthjælpsområdet fra forskellige vinkler: set fra en sagsbehandlers bord, set fra et historisk perspektiv, et retssociologisk perspektiv, et filosofisk perspektiv, et social- og beskæftigelsesfagligt perspektiv, praktikernes perspektiv, m.m.
Bidragene kommer fra bl.a. Knud Aarup (tidligere direktør hos socialstyrelsen), Mette Brix (socialrådgiveren som skrev et stærkt omtalt åbent brev til beskæftigelsesministeren), Steffen Rasmussen (stifteren af Fundamentet som vandt kronprinsparrets sociale pris) og mange flere.
Bogen er blandt uddelt til ydelseskomissionen, folketingsmedlemmer og ministre, uddannelser, organisationer, m.m.
CFSN / SOCIALFAGLIGT FORLAG
STEFFEN@CFSN.DK / (0045) 26195278