KONFERENCE
EN SÅRBAR GENERATION?
EN SÅRBAR GENERATION?
EN BRED UNGDOM MISTRIVES. MEN HVORFOR?
Center For Social Nytænkning inviterer hermed til en fagligt bred, lærerig og spændende konference,
som sætter fokus på den brede, aktuelle samtale om de yngre generationers stigende udfordringer med psykisk sårbarhed, ensomhed, angst og stigningen i diagnoser. Vi vil gerne dykke ned i udfordringer – og løsninger – sammen.
Konferencen afholdes i Store Sal på Dokk1 i Aarhus med valgfrit deltagergebyr.
TID/STED
Dato: 16 Oktober.
Tid: 09:00 – 15:30
Sted: Dokk1, Aarhus, Store Sal
OM KONFERENCEN
I de seneste år er der kommet øget opmærksomhed på de psykiske udfordringer, som unge mennesker står overfor. Statistikker viser en bekymrende stigning i forekomsten af angst, depression og ensomhed blandt de yngre generationer.
Psykiatrifonden skriver blandt andet at : “Flere og flere børn og unge mistrives og har alvorlige psykiske udfordringer. Og et stigende antal får en psykiatrisk diagnose. Nye tal viser, at omkring 15 procent af alle under 18 år bliver diagnosticeret med en psykisk lidelse”.
Dette rejser vigtige spørgsmål om, hvorfor de yngre generationer synes mere psykisk sårbare end tidligere, og hvad vi som samfund kan gøre for at hjælpe dem, til gavn for os alle.
FAKTABOKS FRA PSYKIATRIFONDEN:
- Cirka 15 pct. af børn og unge under 18 år har været i behandling for en psykisk lidelse inden de fylder 18 år. (Dalsgaard et al 2019)
- Omkring 13 pct. af alle børn og unge har mindst en diagnosticerbar psykisk sygdom, når de undersøges på et vilkårligt tidspunkt (2020 Vidensråd)
- Ca. halvdelen af alle psykiske sygdomme har deres debut inden 14 års alderen, og at 75 pct. af sygdommene er debuteret ved 24 års alderen (Vidensråd 2014)
- For unge kvinder mellem 16-24 år oplever næsten hver fjerde (34,4 pct.) at have dårligt mentalt helbred. (Sundhedsstyrelsen 2022)
- Samlet set angiver 11 pct. af eleverne i alderen 11-15 årige, at de har lav livstilfredshed. (SIF 2019)
- Omkring 73.220 børn og unge under 18 år lever med psykiatriske diagnoser (SUM, 2023)
- Ca. to elever fra hver 9. klasse har i dag en psykisk sygdom (Socialministeriet 2020)
- Godt 11.000 børn og unge debuterer i psykiatrien hvert år. Det svarer til en stigning på knap 50 pct. siden 2008. (SIMB 2021)
- Mindst 16 pct. af danske børn oplever at få mentale helbredsproblemer eller psykisk sygdom, inden de bliver ti år. (Vidensråd, 2021)
HVORFOR EN KONFERENCE?
Der kan være mange faktorer, der bidrager til unges øgede psykiske sårbarhed, og vores håb er at finde nogle krydsflader mellem de forskellige holdninger og ekspertiser, og dykke ned i samlede løsninger, som kan skubbe politisk.
Jeg og vi er godt klar over at der er mange personlige oplevelser som vil trænge sig på i den her kontekst. Det kan være gode eller dårlige oplevelser med psykiatrien, jobcenteret, PPR, skolesamarbejdet og de mange dillemaer man konstant står i som fagfolk, pårørende, undervisere, m.m.
Men måske vi kan blive klogere sammen!
Forskellige argumenter kan omhandle det samfundsmæssige pres, omverdenens forventninger, økonomi og ændringer i familie- og samfundsstrukturer. Hertil kommer sociale medier og teknologi. Teknologien spiller en dobbeltrolle i unges liv. På den ene side giver teknologien en mulighed for læring, sociale forbindelser og kreativitet. På den anden side kan overdreven brug føre til afhængighed, nedsat søvnkvalitet, og øget følelse af isolation – eller problematikken i konstant at skulle sammenligne sig med andre.
De yngre generationers øgede psykiske sårbarhed er en kompleks udfordring, der kræver en helhedsorienteret tilgang og tværfaglige samarbejder. Og ikke at forglemme: de unges egne stemmer, viden og erfaringer!